Miejska Sieć Komputerowa - ilkus.net
I n f o r m a c j a:
Informacje techniczne związane z funkcjonowaniem sieci ilkus.net
Informacje techniczne związane z funkcjonowaniem sieci ilkus.net
N o w e w i a d o m o ś c i:
Re: Olkusz-miasto nieprzyjazne biznesowi
chłopie to ty chcesz aby ci sciezki rowerowe asfaltowali ? szlaki rowerowe przez las wyznaczone,a na drogach pojedyncze zakaly tamujace ruch, a nie rowerzyści którym ...
(07 wrz, 21:24, dziurabudżetowa, Olkusz)
(07 wrz, 21:24, dziurabudżetowa, Olkusz)
Całe władze Olkusza TO STARA SITWA robią tylko pod siebie!!! Nie myślą o prostych ludziach. Gdzie nowe zakłady pracy???!!! Gdzie przemyślane inwestycje???!!! wszystkie chodniki i ...
(06 wrz, 15:58, mir, Olkusz)
Re: Który Osrodek Szkolenia Kierowców?
(06 wrz, 15:58, mir, Olkusz)
..ale żeczewiście polecam Panią Annę.
(04 wrz, 21:05, hehe, Olkusz)
(04 wrz, 21:05, hehe, Olkusz)
Wiadomo gdzie piszą właściciele ośrodków jak zachwalają że są b.dobrą szkołą...
Widać gdzie pisze właściciel a gdzie uczeń.
(04 wrz, 21:04, hehe, Olkusz)
(04 wrz, 21:04, hehe, Olkusz)
Ja zdawałek u pani Ani polecam serdecznie cena jest wysoka ale się opłaca iść do porządnej szkoły jazdy niż do szmelcu.
Wszystko jest wliczone w cene ...
(04 wrz, 20:43, Miły_, Olkusz)
(04 wrz, 20:43, Miły_, Olkusz)
Ja polecam panią Anię tam na prawde wiadomo że szkolą.
Zdałam za 1 razem.
Instruktorzy są uprzejmi i dobrze tłumaczą.
(04 wrz, 20:05, Ola55, Olkusz)
zatrudnie MECHANIK ANGLIA – Renault Citroen Peugeot
(04 wrz, 20:05, Ola55, Olkusz)
MECHANIK Renault Citroen Peugeot WIELKA BRYTANIA
TYLKO Z DOSWIADCZENIEM W AUTORYZOWANYCH STACJACH.
Znajomosc systemow diagnostycznych konieczna, np. planet / nexia / clip.
Kursy i szkolenia mile widziane. Angielski ...
(01 wrz, 11:59, Komorowski, Dam pracę)
Re: Kurs angielskiego
(01 wrz, 11:59, Komorowski, Dam pracę)
Ja osobiście dużych szkół nie polecam, sam uczęszczam już kilka lat tutaj
http://www.english-school.pl/
i jestem bardzo zadowolony ;) Można uczyć się na zajęciach indywidualnych lub w grupach ...
(01 wrz, 11:11, Mateusz, Olkusz)
Korepetycje z matematyki
(01 wrz, 11:11, Mateusz, Olkusz)
Udzielę korepetycji z matematyki (każdy poziom).
matematykaa24@op.pl
(31 sie, 15:01, matematyka, Szukam pracy)
(31 sie, 15:01, matematyka, Szukam pracy)
Ja polecam Włodka, nie wiem jak w innych ośrodkach ale we Włodku wszystko elastycznie sobie dopasowywałem, miałem bardzo miła instruktorkę (Beata), dzięki której zdałem za ...
(31 sie, 11:05, Mateusz, Olkusz)
(31 sie, 11:05, Mateusz, Olkusz)
Piractwo komputerowe
W ostatnich dniach docierają wiadomości o wzmożonej intensywności akcji antypirackich. Piszą o tym m.in. [biznes.interia.pl], [www.echodnia.eu], [www.gcnowiny.pl].
Panuje powszechne (raczej słuszne) przekonanie, że szczególnie ścigane są osoby udostępniające nielegalne zasoby. Jednak, również za pobieranie treści chronionych prawem autorskim można narazić się na dotkliwe kary, poczynając od utraty sprzętu komputerowego a na utracie wolności kończąc.
Chciałbym jednak uświadomić wielu osobom, które nie zdają sobie często z tego sprawy, również rodzicom, którzy wykazują się większym rozsądkiem niż ich pociechy, iż praktycznie każdy program pobierający dane z sieci p2p (peer-to-peer) równolegle udostępnia te dane innym osobom w Internecie, stawiąjąc Was i Wasze pociechy w roli pasera.
Należy sobie zdać sprawę również z tego, że anonimowość w Internecie jest bardzo złudna. W rzeczywistości, informacje o połączeniach w sieci komputerowej są zapisywane na wielu różnych etapach, dzięki czemu policja wspierana przez prokuraturę bez większego problemu ustala osoby uczestniczące w procederze nielegalnej wymiany danych.
Tak więc zastanówmy się co i po co pobieramy z Internetu. Dotyczy to szczególnie osób, które często 24 godz./dobę pobierają różne multimedia, często dla samego faktu posiadania. Dziś wpdł ktoś ze Stalowej Woli - jutro to może być Olkusz.
--
Adam Kochanowski
Panuje powszechne (raczej słuszne) przekonanie, że szczególnie ścigane są osoby udostępniające nielegalne zasoby. Jednak, również za pobieranie treści chronionych prawem autorskim można narazić się na dotkliwe kary, poczynając od utraty sprzętu komputerowego a na utracie wolności kończąc.
Chciałbym jednak uświadomić wielu osobom, które nie zdają sobie często z tego sprawy, również rodzicom, którzy wykazują się większym rozsądkiem niż ich pociechy, iż praktycznie każdy program pobierający dane z sieci p2p (peer-to-peer) równolegle udostępnia te dane innym osobom w Internecie, stawiąjąc Was i Wasze pociechy w roli pasera.
Należy sobie zdać sprawę również z tego, że anonimowość w Internecie jest bardzo złudna. W rzeczywistości, informacje o połączeniach w sieci komputerowej są zapisywane na wielu różnych etapach, dzięki czemu policja wspierana przez prokuraturę bez większego problemu ustala osoby uczestniczące w procederze nielegalnej wymiany danych.
Tak więc zastanówmy się co i po co pobieramy z Internetu. Dotyczy to szczególnie osób, które często 24 godz./dobę pobierają różne multimedia, często dla samego faktu posiadania. Dziś wpdł ktoś ze Stalowej Woli - jutro to może być Olkusz.
--
Adam Kochanowski
Re: Piractwo komputerowe
Autor: ~piotr'ek
Data: 3 lis 2006, godz. 09:15
Data: 3 lis 2006, godz. 09:15
Aż tym sposobem zaczną zatrzymywać sami siebie :-)
Piorus, przecież wiem, że tak naiwny to nie jesteś 
--
Adam Kochanowski

--
Adam Kochanowski
Autor: ~piotr'ek
Data: 3 lis 2006, godz. 19:14
Data: 3 lis 2006, godz. 19:14
Nie rozumiem... pisząc o zamykaniu samych siebie miałem na myśli to, że pewnego dnia policja ścigająca piratów będzie musiała wejść do mieszkania kolegi no i w finale do swojego.
No ja też o tym. Nawet jeśli pokazowo trzebaby było przeprowadzić samokontrolę, to kontrolowani w porę się do niej przygotują. Takie mam przynajmniej przekonanie.
--
Adam Kochanowski
--
Adam Kochanowski
Co...? Znowu sie zaczyna strasznie policja? Myslalem ze to juz ludziom przeszlo...
Jon, dlaczego zaraz strasznie? Zupełnie nie rozumiem.
--
Adam Kochanowski
--
Adam Kochanowski
No juz jakis czas temu pojawily sie te artykuly w roznych serwisach ze chodza po domach i zamykaja, zabieraja kompy itp... Tak naprawde pewnie przymkneli gdzies kolesia ktory kopiowal plyty na gielde czy cos takiego. Niektorzy ludzie prawie ze zaczeli szalec. Teraz znowu zaczynaja to pisac :/. Watpie zeby rzeczywiscie byli u zwyklego czlowieka tak w domu, wg mnie strasza tylko ludzi, ludzac sie ze to zmniejszy piractwo. Moze zreszta to cos daje... Ja w kazdym razie w to nie wierze.
Jon, straszą, ale konkretnym działaniem. To nie są bajki. Tylko o Ty i wielu innych czeka na potwierdzenie tych wieści, np. poprzez odwiedziny policji u sąsiada. Wtedy dopiero zaczyna sie prawdziwa panika. Tylko co, jak zamiast sąsiada, pierwszy trafisz się im Ty?
Policja w dużym stopniu wytępiła piractwo giełdowe, handel lewizną przez internet, coraz lepiej sytuacja wygląda w firmach, więc właściewie pozostał im prywatny indywidualny użytkownik. I to się dzieje. Ja mam cichą nadzieję, że skutkiem ubocznym tych działań będzie popularyzacja w Polsce linuxa. Bo dopóki on jest dostępny nie istnieje wymówka, że nie stać mnie na legalny system.
--
Adam Kochanowski
Policja w dużym stopniu wytępiła piractwo giełdowe, handel lewizną przez internet, coraz lepiej sytuacja wygląda w firmach, więc właściewie pozostał im prywatny indywidualny użytkownik. I to się dzieje. Ja mam cichą nadzieję, że skutkiem ubocznym tych działań będzie popularyzacja w Polsce linuxa. Bo dopóki on jest dostępny nie istnieje wymówka, że nie stać mnie na legalny system.
--
Adam Kochanowski